marți, 15 februarie 2011

Iedera si iubire

Toata lumea scrie despre iubire. Despre iubiri mari, despre iubiri mici, posibile sau imposibile. Orice scriere se invarte in jurul acestui cuvant… “iubirea”… De ce se reduce totul la aceasta? De ce ne agatam de iubire ca iedera de ziduri? De ce se agata iedera de ziduri?
Cred ca mai degraba iubirea se agata de noi… pentru ca, prin asociere, iubirea are acea frumusete a plantei; primavara e vesela ca o iubire noua, se maturizeaza urcand si imbracand zidul cu grija, il imbratiseaza si ii ofera acea frumusete deosebita… incepe sa se transforme la un momentdat, trece de la verdele acela crud la un rosu de exceptie. Fiecare faza prin care trece este absolut fantastica! Cum sa se transforme o frunza verde intr-una rosie? Cum poate o iubire de inceput, vesela, nebuna, lipsita de griji si plina de vise sa se transforme intr-una matura, puternica, de nezdruncinat? Simplu. In acelasi mod… adica in timp.
Insa iedera isi pierde frunzele la fiecare sfarsit de toamna, dupa ce a ajuns la apogeul frumusetii ei. Tot prin asociere, asa se sfarsesc cele mai multe dintre iubiri. Brusc. Trist. Si cineva plange, asa cum plang zidurile dupa imbratisarea iederei. Nu ati vazut oare ziduri triste? Cladiri parasite parca in uitare? Eu vad mereu…
Si mai vad iubiri ce se aprind, iubiri mari, iubiri nebune, iubiri care apoi se sting, sau iubiri care se sting inainte de a se aprinde… e posibil?
Cred ca fiecare noua iubire este cea mai mare iubire, sau poate fi. Fiecare iubire ne ridica din golul in care ne-am ascuns, si ne da forta de a spera din nou.
Iubim de cand ne-am nascut cu forta acelei plante; ne ridicam mereu cu o vointa de fier, ne lasam imbratisati de iubirea cuiva si iubim pana la epuizare. Se intampla sa vina toamna si iubirea sa se stinga, insa noi ne vom ridica din nou in primavara iubirii ce va fi, ce ne va trage de maneca precum o educatoare agitata, dispusa sa ne puna la colt daca nu vrem sa ascultam…
Ma intreba cineva mai demult de cate ori poate iubi un om, ma intreba acest lucru intr-un moment de dezamagire, intr-un moment in care nu credea ca va mai putea iubi la fel… si cred ca e o intrebare foarte buna, o intrebare care poate primi o varietate de raspunsuri, depinde de cel care raspunde…
Un om poate iubi o data, de doua ori, de trei ori, de o infinitate de ori, de fiecare data mai frumos, mai intens si de fiecare data diferit. Nu am comparat niciodata o iubire cu o alta. Fiecare are ceva-ul ei, fiecare a fost deosebita la momentul ei si a ramas ca o fotografie veche ascunsa undeva in amintire. Cu toate astea exista o iubire speciala, aceea care va ramane pentru totdeauna. La finalul acelui sir lung de iubiri ne vom trezi prinsi in iubirea ultima, iubirea perfecta, iubirea asteptata si dorita. Si ce rost isi au aceste iubiri care ne ridica si ne darama? Ce rost isi au fericirile scurte si lacrimile varsate? Ce rost isi are fiecare speranta ce nu ne lasa dormim?… Experienta. Ne pregatim sa iubim pentru totdeauna, ne pregatim pentru ceea ce inseamna “perfect”, “superb”, “sortit”.  Fiecare din noi invatam in fiecare zi, invatam din experienta noastra, invatam de la cei din jur, traim o viata si alte n, ale celor pe care ii iubim si ii avem aproape. Si invatam sa iubim…

Concluzia?… Nicio concluzie, nu azi, nu despre iubire… pentru ca iubirea nu se concluzioneaza, se traieste pur si simplu!

20 de comentarii:

  1. Iubirea este singurul lucru din univers care nu incepe si nu se termina niciodata.Ea exista pur si simplu.Iubirea a creat tot ceea ce ne inconjoara si continua sa creeze. Iubirea este absolutul suprem.Iar daca ar fi sa incercam a descrie iubirea...iubirea nu se poate descrie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toata lumea, intr-adevar scrie despre iubire. Ce vis, ideal, scop, implinire, speranta, dezamagire, teama, zid, culoare, ploaie, rasarit .. avem noi in viata sa nu-l/o regasim in singularitatea aceasta?
    Orbitam, se schimba optiunile, dispar, nu avem timp, ne blocam in decizii.
    Iubim sau speram?
    Crezi ca iedera imbratiseaza zidurile pentru altceva decat lumina?
    Ce alta sursa de energie ne conduce noua pasii prin dezastrul sentimentelor daca nu speranta ca "de data asta va fi bine"?
    Paradoxal, abandonam. Abandonam si speram - cautam, ne lovim - ne prabusim. Din pamantul rece apoi rasarim - o noua raza de soare ne promite inaltimile si transformam cioburile in caramizi.
    Sincer, nu iti este teama sa mai incerci o data?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu o sa-mi fie niciodata teama sa incerc. Asta ma defineste ca persoana. Da, caut acel ceva si toate abandonurile, dezamagirile, esecurile, momentele de fuga sau regret nu au facut decat sa ma invete ce vreau. Din fiecare am castigat cate putin, am invatat cat sunt dispusa sa investesc, cat pot sa primesc, ce imi doresc, ce visez...Doar ca acum inca nu am ajuns la capatul zidului si abia incep sa deschid ochii dupa o noapte mai lunga.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=jAN-gqoojAw&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  5. Desi imi place Rammstein chiar nu am putut rezona la ce ai trimis.
    Prefer o altfel de abordare:
    http://www.youtube.com/watch?v=pDR_ldGke6A

    RăspundețiȘtergere
  6. Bineinteles :)

    http://www.youtube.com/watch?v=z9KMgg7T_sg&feature=channel

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu te-ai straduit prea mult sa te ascunzi sub acest pseudonim. La Narcis ai lucrat mai mult

    RăspundețiȘtergere
  8. Repet, in spatele ID-ului Narcis exista o persoana diferita biologic de mine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Zambesc. Pentru ca eu sunt Narcis iar aceasta chestie e doar o confuzie.
    Dar na, mi se pare si normal sa fim confuzi intr o lume scufundata in oceanul irealitatilor. Nimic nu mai e real, dar absolut nimic. Sunt sigur ca ai gustat din fructele si legumele fara gust, dar totusi atat de frumoase. ei bine asa e si lumea de azi: aparent atat de frumoasa dar in interiorul ei sunt viermii care i digera din frumosul care i a mai ramas.
    Trist sau nu e adevarat. Mi ar face deosebita placere sa fiu piscat de cineva si sa realizez ca totul e doar un vis urat, iar lumea de fapt e alta fata de cea in care credeam ca traiesc, dar acest lucru e practic imposibil.
    Daca acest blog pe care l urmarim ti a dat impresia ca cei doi cititori sunt una si aceeasi persoana, imi cer mii de scuze pt acesta confuzie atat de ireala.
    Irealitatea distruge realitatea in care cautam sa traim.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cladim realitatea din irealitate si invers. E un drum bidirectional.Iar in ceea ce priveste interesul brusc pentru un blog tinut mult timp under radar...era normal sa fiu circumspecta si poate sa trag concluzii pripite. Cel putin in unul din cazuri am ghicit:) La al doilea incep sa raman fara indicii si piste

    RăspundețiȘtergere
  12. nu sunt genul de om care poarta masca.

    RăspundețiȘtergere
  13. Atunci iti acord oportunitatea de a pastra misterul si necunoscutul. Si...lectura placuta in continuare

    RăspundețiȘtergere
  14. ".. şi tot ce-i neînţeles
    se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
    sub ochii mei -"

    Cine şi-ar fi imaginat că simpla mea prezenţă intr-un mediu binar poate determina atât de multă confuzie?

    RăspundețiȘtergere
  15. Sincer? Eu:) Discutiile cu tine, sub orice forma devin semi-confuze in complexitatea lor dar logice in simplitate.

    RăspundețiȘtergere
  16. mi se pare foarte interesant articolul si foarte adevarat...imi place cum ai asociat inceperea unei relatii de iubire si cum dintr-o data se termina brusc asemenea iederei care cand ajunge la apogeul frumusetii isi pierde frunzele

    RăspundețiȘtergere